Zorg

Collectieven gaan verdwijnen

Er komt een einde aan de collectieve korting die zorgverzekeraars bieden op de basisverzekering. Dat kondigt minister van Ark van Medische Zorg aan. Op dit moment mogen verzekeraars maximaal vijf procent korting bieden op een basispolis. In 2019 was dit zelfs nog 10 procent. Maar als het aan de huidige minister ligt, verdwijnt de collectiviteitskorting per begin 1 januari 2023. Kortingen die worden gegeven op de aanvullende verzekering mogen wel blijven bestaan. Dat betekent dat dit jaar en volgend jaar de premies omhoog blijven gaan. Je kunt dus meer gaan betalen zonder dat de verzekeraar de premies heeft verhoogd. Daarom loont het om nu al te vergelijken!

Nu meteen je zorgverzekering vergelijken voor 2021?
Klik hier óf op onderstaande foto om nu gemakkelijk de producten en premies van meerdere verzekeraars te vergelijken. Je kunt je nieuwe zorgverzekering direct afsluiten. Je oude polis wordt dan door je nieuwe verzekeraar opgezegd.

Waarom een zorgverzekering?
Een zorgverzekering is een speciale verzekering tegen ziektekosten. Deze verzekering is in Nederland verplicht. Dat wil zeggen dat iedereen in Nederland een zorgverzekering moet hebben afgesloten. Je bent met deze verzekering verzekerd voor kosten van medische zorg, hierbij kun je denken aan een ziekenhuis, medicatie of een huisarts. Alle wetten en regels van deze zorgverzekering zijn vastgelegd in de Zorgverzekeringswet, ook wel afgekort als Zvw.

In Nederland mag een zorgverzekeraar niemand zomaar weigeren. Ze hebben een zogenoemde acceptatieplicht. Dit geldt echter alleen voor het basispakket. Het basispakket is de verzekering die iedereen in Nederland moet hebben, vandaar dat zorgverzekeraars ook niemand mogen weigeren. Wanneer je een polis hebt afgesloten ben je verzekerd voor alle medische zorg uit het basispakket.

Je kunt ook kiezen voor een aanvullende verzekering. Dit wordt vaak gedaan wanneer mensen altijd hoge tandartsrekeningen krijgen, omdat zij bijvoorbeeld geen goede tanden hebben. Een aanvullend pakket is een pakket dat je vaak in overleg met je zorgverzekeraar kunt samenstellen. Naast je basisverzekering is het een vast bedrag dat je per maand moet betalen. Wanneer je een aanvullende verzekering neemt, mag de zorgverzekeraar je wél weigeren. Er is bij deze verzekering namelijk geen wettelijke acceptatieplicht.

Een zorgverzekering moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom is er zorgtoeslag voor mensen die een laag inkomen hebben. Dit betekent dat je door een toeslag een gedeelte van de premie terug kunt krijgen.  Dit kun je altijd proberen door zorgtoeslag aan te vragen. De hoogte van het bedrag dat je terug krijgt, is afhankelijk van je inkomen.

Of je nu alleen een basisverzekering wilt, of ook een aanvullende verzekering is afhankelijk van je leeftijd en van je gezondheid. Ben je vaak ziek, moet je vaak naar het ziekenhuis of naar de tandarts dan is een aanvullende verzekering geen overbodige luxe. Je betaalt dan wel iets meer, maar je krijgt dan wel alle medische zorg vergoed waar je recht op hebt.

Afspraak maken voor persoonlijk advies?