Europese wetgeving voor het gebruik van drones vanaf 2021:
Per 1 januari 2021 is de Nederlandse regelgeving over het vliegen met drones en/of modelvliegtuigen vervangen door Europese wetgeving.
De Europese regelgeving bepaalt dat:
De RDW heeft de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om vanaf 31 december 2020 onbemande luchtvaart te registeren. Het vliegbewijs en het exploitantnummer vraag je bij hen aan.
De Europese regels gelden niet voor vliegen met speelgoeddrones (CE-keurmerk Speelgoed) óf drones met een gewicht lichter dan 250 gram bij opstijgen. Een volledig overzicht van de Europese regels voor modelvliegtuigen en drones vind je op: www.rijksoverheid.nl
Wat bekent dit voor je verzekering?
Particuliere aansprakelijkheidsverzekering
Voor recreatief gebruik moet je nagaan of de aansprakelijkheid voor, met, of door de drone veroorzaakte schade is verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een modelvliegtuig met een gewicht van maximaal 20 of 25 kilogram is vaak gedekt. Het is in ieder geval verstandig de dekking hiervoor te controleren. Niet elke verzekeraar vindt een drone hetzelfde als een modelvliegtuig. En niet elke verzekeraar dekt aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door of met een modelvliegtuig.
Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
Op de gebruikelijke aansprakelijkheidsverzekering is het zakelijk gebruik van een drone niet standaard gedekt. De voorwaarden sluiten aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door of met een luchtvaartuig uit. Specifieke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er wel, maar beter is het om je zakelijke gebruik van drones op de Aansprakelijkheid Voor Bedrijven mee te verzekeren.
Daarnaast is te verwachten dat de verzekeringsvoorwaarden particulier en zakelijk worden aangepast op dit punt, nu men moet voldoen aan de wet- en regelgeving. Als iemand zich niet houdt aan de verzekeringsvoorwaarden, zijn er mogelijk dekkingsconsequenties.